Fájdalom nélküli gyom...
Vastagbélrákszűrés és...
Vastagbéltükrözés (kolono...
Gyomortükrözés (gaszt...
Fájdalom nélküli bélt...
ERCP
Vastagbélpolip - eltá...
Irritábilis bélszindróma
Crohn-, kolitisz ulce...
Patai Árpád belgyógyá...
Gasztroenterológia: p...

Érdemes a képre kattintani. Nemcsak azért, mert a nagyobb kép jobban áttekint- hető, hanem azért is, mert a kép alatt ott van a képgaléria, amelyből a képeket egymás után kivá- lasztva, kirajzódhat egy "képregény".

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Gastroenterologia - Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia)
 
 
A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) vázlata

A kolonoszkópia (vastagbéltükrözés = colonoscopia) a tápcsatornai endoszkópos vizsgálatok egyik fajtája. A vizsgálat célja a vastagbél teljes áttekintése, gyakran még a vékonybél végső szakaszának a megvizsgálására is sor kerül. Különösen fontos célja a kolonoszkópiának az, hogy a vastagbélrák típusos tüneteinek még a kialakulása előtt fölismerésre kerüljenek a rákmegelőző állapotok, amelyeknek a megfelelő kezelésével a vastagbélrák kialakulása megelőzhető.
A vastagbéltükrözés előtti három napban célszerű rostban szegény diétát tartani és egyúttal törekedni arra, hogy naponta legyen székletünk. (A növényi rostokban gazdag diéta egyébként rendkívül egészséges, de vastagbéltükrözéskor az esetlegesen bélben maradó salakanyag a vizsgálat értékelhetőségét gátolja.) Kerüljük ebben a három napban a magokat, a zöldség- és gyümölcsféléket. A vizsgálat előtti napon már semmilyen táplálékot ne vegyünk magunkhoz, fogyasszunk azonban sok folyadékot, vizet vagy teát, a vizsgálat előtti délután legalább 2-3 liternyit.
A vizsgálat napján a szokásos gyógyszereket általában be kell venni.

 
A vastagbélpolip endoszkópos vizsgálat során könnyen fölismerhető

A vastagbél polipja többnyire a vastagbelet belülről bélelő hámból kiinduló sejtburjánzás következtében kialakuló növedék, amely több éves folyamat után elrákosodhat. E több éves folyamatot általában nem kíséri semmilyen panasz, tünet, gyakorta nem jelzi hasi ultrahang vagy hasi CT-vizsgálat, a vérből végzett laboratóriumi vizsgálat sem mutat általában semmilyen kóros elváltozást. Az esetlegesen előforduló kis vérezgetés jelentéktelen, amely még laboratóriumi székletvizsgálattal is csak az esetek kisebb részében mutatható ki. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egyre gyakorabban fordul elő az utóbbi években és sajnos, nem egy esetben csak elrákosodott formában kerül fölismerésre.

 
A vastagbélpolipot a nyelénél hurokkal ragadjuk meg

A vastagbéltükrözés gyakorlott kézben ritkán jár fájdalommal, amely a vizsgálat előtt vagy alatt adott bódító és/vagy fájdalomcsillapítóval eredményesen szüntethető. Óriási előnye a vastagbéltükrözésnek, hogy a fölfedezett polip már a vizsgálat során eltávolítható. Az eltávolított képlet, vagy csípővel bárhonnan vett minta szövettani vizsgálattal tanulmányozható. A vastagbélpolip nyelére az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezett hurkot helyeznek föl, majd elektromos áram segítségével a növedéket levágják. A vastagbélpolip-levágás semmiféle fájdalommal nem jár, az esetleges szövődmények (vérzés, bélátfúródás) nagyon ritkák (egy ezrelék), és vagy endoszkóposan vagy sebészileg gyógyíthatók, a halálozás egy tízezrelék alatti.

 
A polip helye hamarosan begyógyul, a polipot szövettani vizsgálatra távolítjuk el

A levágott polip szövettani vizsgálatra kerül, melynek során választ adnak arra, hogy a polipban megjelentek-e rosszindulatú sejtek, és arra, hogy ezek maradéktalanul eltávolításra kerültek-e. Az egészben eltávolított polip helye hamarosan begyógyul. Igen ritkán fordul elő utóvérzés, amely általában egy újabb kolonoszkópia során csillapítható.
A polip szövettani vizsgálata alapján döntenek arról, hogy mikor kell az ellenőrző vizsgálatnak megtörténnie. A kontroll endoszkópiának a jelentősége nagy, hiszen akiben volt már polip, abban új polip is keletkezhet ill. esetlegesen a polip kiújulhat. Az időben elvégzett vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), a rendszeres ellenőrzés a vastagbélrák-megelőzés leghatékonyabb eszköze.

(A Vitalitas Egészségközpont elérhetősége: Szombathely, 11-es Huszár út 19.).

Forrás: www.gastroenterologia.hu

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán