Fájdalom nélküli gyom...
Vastagbélrákszűrés és...
Vastagbéltükrözés (ko...
Gyomortükrözés (gasztrosz...
Fájdalom nélküli bélt...
ERCP
Vastagbélpolip - eltá...
Irritábilis bélszindróma
Crohn-, kolitisz ulce...
Patai Árpád belgyógyá...
Gasztroenterológia: p...

Érdemes a képre kattintani. Nemcsak azért, mert a nagyobb kép jobban áttekint- hető, hanem azért is, mert a kép alatt ott van a képgaléria, amelyből a képeket egymás után kivá- lasztva, kirajzódhat egy "képregény".

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Gastroenterologia - Gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia)
 
 
Gyomortükrözés: a gasztroszkópia során a nyombélig vezetjük a műszert

A gasztroszkópia (gyomortükrözés, gastroscopia) a tápcsatornai endoszkópia egyik fajtája. Nevezik felső pánendoszkópiának is, hiszen a garat, a nyelőcső, a gyomor teljes, a nyombél felső szakaszának vizsgálatára alkalmas.
A vizsgálat előtt semmiféle táplálék, folyadék nem fogyasztható. A vizsgálatot megelőző napon bármi megehető, megiható éjfélig, a vizsgálat napján még egy pohár tejet sem szabad magunkhoz venni. A reggeli órákban rendszeres szedett gyógyszerek bevételét föltétlenül kell egyeztetni a vizsgálatot javasló orvossal.
A vizsgálat megfelelő gyakorlattal elvégezve fájdalmatlan. A kellemetlenséget a gyomornak a levegővel való felfújása jelenti, illetve az ennek következtében kialakuló hasi feszülés, mely miatt célszerű a szoros nadrágszíjat, szoknyát meglazítani. Igen kellemetlen lehet a böfögés, öklendezés kényszere, melyet a vizsgálat előtt adott (sajnos, meglehetősen keserű) érzéstelenítő oldatnak a garat területére való juttatásával mérsékelnek. A vizsgálat alatt a szájban képződő nyálat nem célszerű lenyelni, hiszen az a légutakba juthat, és így kínzó köhögési kényszert vált ki. Legegyszerűbb ezt a szájnyíláson át kicsorgatni az arc alá helyezett lepedőre, papírvattára.

 
Gasztroszkópia: vérzéscsillapítás EHT szondával

Nem kell attól tartani, hogy a gyomortükröző eszköz nem juttatható le a gyomorba, hiszen ennek átmérője lényegesen kisebb, mint az általában lenyelt falaté. Ha valakinek szűkülete van (ilyenkor sok esetben már csak folyadékot képes lenyelni), akkor a szűkült területig történik az endoszkópos vizsgálatot. (A szűkület megvizsgálása igen értékes infomációt nyújthat.)
Vénás injekció beadása után bódított állapotban is elvégezhető a gyomortükrözés. Ennek föltétele (ha járóbetegként történik a vizsgálat), hogy jöjjön kísérő, aki a vizsgálat befejezése után (ha az orvos elbocsáthatónak ítéli meg a beteget) a páciensnek segítséget nyújt a közlekedésben. Hazaérkezéskor a legcélszerűbb még egyet bólintani.

 
Gasztroszkópia: érmalformáció kezelése APC-vel

Nagyon lényeges, hogy a bódítást követően ne vállakozzunk gépkocsivezetésre illetve semmilyen veszélynek ne tegyük ki magunkat!
A vizsgálat után előfordulhat hányinger, hasi feszülés, egy-két napig nyeléskor a torokban némi kellemetlenségérzés, mindezek maguktól elmúlnak. Abban az esetben, ha hasi vagy mellkasi fájdalom, csuklás, véres hányás, szurokfekete széklet, láz jelentkezne, haladéktalanul értesíteni kell a vizsgáló orvost!

(A Vitalitas Egészségközpont elérhetősége: Szombathely, 11-es Huszár út 19.).

Forrás: www.gastroenterologia.hu

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán